Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Κορυδαλλός : Επιστολή του Σταύρου Κασιμάτη στον εισαγγελέα κο Τέντε για τη δίκη των δολοφόνων του Αλέξη Γρηγορόπουλου


Η επιστολή του Σταύρου Κασιμάτη στον εισαγγελέα κο Τέντε σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της δίκης των δολοφόνων του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«κύριε Εισαγγελέα
Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση ενημερωθήκαμε για προτάσεις και πρωτοβουλίες παραγόντων της δίκης –και βεβαίως δεν αναφερόμαστε στην οικογένεια Γρηγορόπουλου- για επιλογή της πόλης του Κορυδαλλού και συγκεκριμένα του χώρου των γυναικείων φυλακών ως τόπου εκδίκασης της υπόθεσης της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι προτάσεις αυτές έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την κοινή λογική αλλά και με τον στόχο της ασφαλούς διεξαγωγής της δίκης τον οποίον υποτίθεται ότι εξυπηρετούν.
Συγκεκριμένα, η επιλογή του χώρου των γυναικείων φυλακών ως τόπου διεξαγωγής, στην ουσία ακυρώνει τη δέσμευση της Πολιτείας για κατεδάφιση των δύο από τις τρεις συνολικά πτέρυγες και της μάντρας των γυναικείων φυλακών, γεγονός που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της δίκης του ΕΛΑ. Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη προσβάλλει κατάφορα το περί δικαίου αίσθημα των κατοίκων της πόλης και θίγει την αξιοπιστία της Πολιτείας λόγω της αναίρεσης των δεσμεύσεων της.
Τα επιχειρήματα που συνδέουν την επιλογή του Κορυδαλλού με την επιδίωξη για ασφαλή διεξαγωγή της δίκης, είναι παντελώς ανυπόστατα και έωλα. Τονίζουμε με έμφαση, και για πολλοστή φορά, ότι δίπλα από την αίθουσα του δικαστηρίου και των Φυλακών -που για άλλη μια φορά βρίσκονται σε έκρυθμη κατάσταση προκαλώντας τον φόβο στους περιοίκους- και σε απόσταση από 5 έως 20 μέτρα βρίσκονται 11 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στην ίδια δε περιοχή και συγκεκριμένα στο Κλειστό Αθλητικό Κέντρο της πόλης αθλούνται καθημερινά περισσότεροι από 1000 νεαροί αθλητές. Τα αναμενόμενα μέτρα ασφάλειας γύρω από τον τόπο διεξαγωγής της δίκης σε συνδυασμό με την καθημερινή και έντονη παρουσία ενόπλων αστυνομικών δυνάμεων γύρω από τις Φυλακές, διευρύνουν το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων και διογκώνουν το μεγάλο πρόβλημα του κατακερματισμού του κεντρικού κοινωνικού ιστού της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η πρόσβαση, όσο και η μετακίνηση των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή, καθίσταται αδύνατη, γεγονός που προκαλεί εύλογες εντάσεις και διαμαρτυρίες.
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω εξελίσσονται μέσα σε ένα ούτως ή άλλως αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η μακροχρόνια παρουσία των Φυλακών στον Κορυδαλλό, παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Πολιτείας για οριστική και πλήρη απομάκρυνσή τους.

κε Εισαγγελέα
Η σταθερή μετατροπή της πόλης μας σε χωνευτήρι δικών μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια ασφάλειας και επιβαρύνει στο μέγιστο βαθμό την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Θεωρούμε ότι το αίτημα μας για τη μη διεξαγωγή της δίκης στην πόλη μας είναι εύλογο και είμαστε απολύτως βέβαιοι, στηριζόμενοι στην ορθότητα της κρίσης σας, ότι θα τύχει της αποδοχής σας».


Παράλληλα η Δημοτική αρχή δηλώνει ότι:

συμπαρίσταται ολόψυχα στην οικογένεια του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και αντιλαμβάνεται πλήρως τις προθέσεις και το πνεύμα της χειρόγραφης επιστολής της μητέρας του κας Ντίνας Τσαλικιάν που δημοσιοποίησαν τα ΜΜΕ. Συμφωνεί απόλυτα ότι σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία η ομαλή και δίκαιη διεξαγωγή μιας δίκης πρέπει να διασφαλίζεται στον υπέρτατο βαθμό για όλες τις πλευρές πόσο δε μάλλον για την πλευρά που υπέστη τη βαρύτατη απώλεια της ζωής . Τονίζει με έμφαση ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι διαδικασίες που προβλέπονται για τις εγκληματικές πράξεις που υπάγονται στους κανόνες του κοινού ποινικού δικαίου . Κάτω από αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις η δίκη πρέπει να διεξαχθεί στα δικαστήρια των Αθηνών.